Τρία πράγματα που κάθε οδηγός αυτοκινήτου πρέπει να γνωρίζει πώς να κάνει

- Πώς να ελέγχεις την πίεση των ελαστικών
Ξεκίνησε τη μέτρηση σε “κρύα" ελαστικά - δηλαδή όταν το όχημα δεν μετακινήθηκε πρόσφατα
Αφαίρεσε το κάλυμμα της βαλβίδας από ένα από τα ελαστικά, και τοποθέτησε το μετρητή πίεσης στο στέλεχος της βαλβίδας - εάν χρησιμοποιείς ψηφιακό μετρητή, θα πρέπει να αρχίσει να διαβάζει αμέσως την πίεση.
Εάν η πίεση του ελαστικού ήταν πολύ υψηλή, απελευθερώστε λίγο αέρα από το ελαστικό ενώ αν ήταν πολύ χαμηλό ... γεμίστε το μέχρι τη σωστή ένδειξη!
- Πως να αλλάζεις λάστιχα
- Άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και βρες τη ρεζέρβα (κάτω από τον αποθηκευτικό χώρο). Μέσα στη ρεζέρβα θα βρίσκονται λογικά και τα εργαλεία που θα χρειαστείς. Τα εργαλεία είναι ο σταυρός (για το ξεβίδωμα των μπουλονιών) και ο γρύλος για να ανυψώσεις το όχημα. Τα εργαλεία μπορεί να βρίσκονται και στις πλαϊνές θήκες του πορτ μπαγκάζ.
- Βγάζεις τη ρεζέρβα και την τοποθετείς κάτω από το αμάξι στο πλαϊνό μέρος κοντά στον τροχό που έχει βλάβη. (Σε περίπτωση που φύγει ο γρύλος η ρεζέρβα μπορεί να κρατήσει το αμάξι).
- Βγάλε τα καπάκια του τροχού (εάν έχει το αμάξι) για να δεις τα μπουλόνια. Με τον σταυρό (χωρίς να βάλεις ακόμα το γρύλο) ξεβίδωσε τα μπουλόνια χωρίς να τα βγάλεις τελείως (μην χρησιμοποιήσεις το γρύλο καθώς είναι πιο εύκολο να χτυπάς το σταυρό με το πόδι σε κάθε μπουλόνι αφού υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση όταν το όχημα είναι στο έδαφος).
- Στη συνέχεια χρησιμοποιείς το γρύλο. Τοποθέτησέ τον 20 εκατοστά μακριά από το λάστιχο που θα αντικατασταθεί και πρόσεχε να το τοποθετήσεις στο νεύρο εσωτερικά του αυτοκινήτου (χοντρός σκελετός).
Μην το βάλεις στο πλαϊνό εξωτερικό μέρος του οχήματος γιατί μπορεί να καταστρέψεις το αυτοκίνητό σου. Περιστρέφοντας τη μανιβέλα του γρύλου το όχημα θα αρχίσει να ανυψώνεται, σκοπός είναι να ανυψωθεί αρκετά ώστε ο τροχός να μην ακουμπάει στο έδαφος.
- Αφού ανυψωθεί ξεβίδωσε με το χέρι τα μπουλόνια και βγάλε τον τροχό. Πρόσεχε μην χάσεις τα μπουλόνια.
- Βγάλε τον τροχό και αντικατέστησε τον με τη ρεζέρβα. Μπορείς να βάλεις τον τροχό που είχε τη βλάβη στη θέση που ήταν η ρεζέρβα κάτω από το αμάξι στο πλάι για να κρατήσει και πάλι το όχημα σε περίπτωση που φύγει ο γρύλος.
- Βίδωσε με το χέρι όσο μπορείς τα μπουλόνια της ρεζέρβας και στη συνέχεια κατεβάζοντας το αμάξι από το γρύλο ξανά σφίξε πατώντας το κάθε μπουλόνι ξεχωριστά, όσες φορές χρειαστεί.
- Βγάλε εντελώς το γρύλο και βάλε τον στη θέση του. Στη θέση στο πορτ μπαγκάζ που ήταν η ρεζέρβα βάλε το λάστιχο που είχε βλάβη και το αυτοκίνητό είναι έτοιμο για να συνεχίσεις την οδήγηση.
- Πως να επαναφορτίζεις τη μπαταριά του αυτοκινήτου με καλώδια
- Πρώτα πρέπει να τοποθετήσουμε το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο, έτσι ώστε οι μπαταρίες να έχουν τη μικρότερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους. Το αυτοκίνητο με τη φορτισμένη μπαταρία θα πρέπει να έχει τον κινητήρα του σε λειτουργία.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ένα "κροκοδειλάκι" του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στο θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας.
- Τοποθετούμε τη δαγκάνα του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο, πρώτα της γεμάτης μπαταρίας και στη συνέχεια το άλλο άκρο του μαύρου καλωδίου το συνδέουμε σε ένα στερεό μεταλλικό (σε απόσταση 30 πόντων από τον αρνητικό πόλο) του κινητήρα της αποφορτισμένης μπαταρίας και όχι στον αρνητικό πόλο της αποφορτισμένης μπαταρίας. Η απευθείας σύνδεση μπορεί να δημιουργήσει έντονο σπινθηρισμό που έχει ως αποτέλεσμα την αποφόρτιση της ισχυρής μπαταρίας, αλλά ακόμη και πιθανή έκρηξή της.
- Θέτουμε σε λειτουργία το αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία, γυρνώντας το κλειδί στη μίζα και ταυτόχρονα πατάμε ελαφρώς το γκάζι στο αυτοκίνητο του δότη, έτσι που να λειτουργεί ο κινητήρας περίπου στις 2000 στροφές. Το αυτοκίνητο του λήπτη θα πρέπει να πάρει αμέσως εμπρός
- Για να αποσυνδέσουμε τα καλώδια, κάνουμε με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία αντίστροφα.