Αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!

Θέλω να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι δύσκολη υπόθεση.
Γι’ αυτό, πριν προχωρήσετε στην οποιαδήποτε αγορά, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω:

• Μην αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αν δεν έχει γίνει έλεγχος και service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Ελέγξτε τις ενδείξεις του κοντέρ στα μητρώα των σέρβις και του ΚΤΕΟ και, σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, επικοινωνήστε με τα συνεργεία που έκαναν τα σέρβις και ζητήστε επιβεβαίωση. Η γνησιότητα του book service ελέγχεται μέσω της κεντρικής αντιπροσωπείας.

• Να είστε καχύποπτοι εάν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Να γνωρίζετε ότι συνήθως ένα καλοδιατηρημένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει την ίδια τιμή στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Επομένως, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές αυτοκινήτων από το εξωτερικό σε σύγκριση με αυτών στην Ελλάδα πρέπει να σας προβληματίζουν.

• Να είστε καχύποπτοι εάν ένα αυτοκίνητο έχει κάνει πολύ λίγα χιλιόμετρα για την ηλικία του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ελέγξτε το αυτοκίνητο εξονυχιστικά. Τα περισσότερα αυτοκίνητα διανύουν περίπου 13-15.000χλμ το χρόνο. Συγκρίνετε το κοντέρ με την «ηλικία» και την εμφάνιση του αυτοκινήτου, θα πρέπει να ταιριάζουν. Αν πρόκειται για εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ζητήστε τα χαρτιά του εκτελωνισμού, όπου αναγράφονται τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο.

• Ελέγξτε αν έχουν γίνει ανακλήσεις στο αυτοκίνητο κοιτάζοντας τον αριθμό πλαισίου.

• Μεγάλη προσοχή δώστε στα Diesel αυτοκίνητα. Τα Diesel Euro4 και παλαιότερα αυτών απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η κυκλοφορία τους στις πόλεις αυτές επισύρει πρόστιμα και κυρώσεις.

• Μη δώσετε προκαταβολή για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, εάν πρώτα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας τεχνικός έλεγχος. Πριν προχωρήσετε στην πληρωμή, συμφωνήστε στον τρόπο παραλαβής/παράδοσης του αυτοκινήτου, επιβεβαιώστε τι περιλαμβάνεται στην τιμή και επιβεβαιώστε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που είχαν συμφωνηθεί.
Μην ξεχάσετε να ανταλλάξετε υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 1599 με τον πωλητή, στις οποίες θα δηλώνονται όλα τα στοιχεία των εμπλεκομένων και φυσικά η τιμή πώλησης, καθώς θα σας χρειαστούν στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς.

Πώς μπορώ να ελέγξω μόνος μου ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν την αγορά;

Πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πρέπει αν κάνετε έναν εξονυχιστικό έλεγχο του εξωτερικού και του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Μην ελέγξετε το αυτοκίνητο σε συνθήκες βροχής, χαμηλού φωτισμού ή βραδινές ώρες, καθώς δε θα μπορέσετε να διακρίνετε την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου.
Πρώτα, όμως, ελέγξτε αν έχει ενημερωμένο βιβλίο service, αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης το είχε αγοράσει καινούργιο ή μεταχειρισμένο και από πού, αν έχει τρακάρει ποτέ και αν είναι βαμμένο.

Έλεγχος του εξωτερικού του αυτοκινήτου

1. Χρώμα: Για να ελέγξετε σωστά το χρώμα του αυτοκινήτου, πρέπει αυτό να είναι φρεσκοπλυμένο. Αταίριαστες ενώσεις στην εξωτερική λαμαρίνα, καθώς και διαφορές στο χρώμα της πόρτας ή του προφυλακτήρα μαρτυρούν ότι το αυτοκίνητο έχει υποστεί επιδιόρθωση μετά από κάποιο ατύχημα. Ίχνη από χρώμα σπρέι στα χερούλια των πορτών, στα λάστιχα και στις κορνίζες των παραθύρων δείχνουν επιδιορθώσεις σε φανοποιείο. Γενικά, παρατηρήστε αν όλα τα κομμάτια του αυτοκινήτου ταιριάζουν χρωματικά.

2. Χτυπήματα και γρατζουνιές: Ελέγξτε αν το αυτοκίνητο έχει χτυπήματα και γρατζουνιές και υπολογίστε πόσο μπορεί να κοστίσει η επισκευή τους. Ωστόσο, μικρά γρατζουνίσματα ή χτυπηματάκια, που έχουν όμως επιδιορθωθεί σωστά, δεν θα πρέπει να σας αποτρέψουν να αγοράσετε ένα καλό κατά τα άλλα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

3. Ελαστικά: Τα ελαστικά επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια της οδήγησης. Ελέγξτε την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών. Να γνωρίζετε ότι το κόστος αντικατάστασης των ελαστικών είναι αρκετά υψηλό.

4. Ηλιοροφή και κουκούλα: Ελέγξτε αν ο μηχανισμός τους λειτουργεί σωστά, αν υπάρχουν φθορές, καθώς και τη στεγανότητά τους. Ανοιγοκλείστε τα πολλές φορές, για αν βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία τους. Οι λεκέδες και τα στίγματα από νερό γύρω από την ηλιοροφή υποδεικνύουν πρόβλημα στη στεγανότητα.

Έλεγχος του εσωτερικού του αυτοκινήτου

1. Ηλεκτρονικές λειτουργίες: Ελέγξτε όλες στις ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου: φώτα, φλας, αλάρμ, υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά παράθυρα, Α/C, ράδιο, ηχεία κ.ά.

2. Καθίσματα και ταπετσαρίες: Ελέγξτε τα καθίσματα και τις ρυθμίσεις τους, τις ζώνες ασφαλείας και τις ταπετσαρίες. Τα καθίσματα και η ταπετσαρία μπορούν να καθαριστούν και να αντικατασταθούν, αλλά με μεγάλο κόστος, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ηλεκτρικά μοτέρ ή αερόσακοι. Οι λεκέδες στο εσωτερικό ύφασμα και οι ζημιές κάτω από τα καλύμματα των καθισμάτων δύσκολα επιδιορθώνονται.

3. Πεντάλ: Φθαρμένα λάστιχα στα πεντάλ (του φρένου ή του συμπλέκτη) ή φθαρμένο τιμόνι ή ακόμα και φθορές στις ζώνες ασφαλείας είναι ενδείξεις οχήματος που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα.

4. Μηχανή: Ελέγξτε τα λάδια, το ψυκτικό υγρό, το υγρό των φρένων, τον κινητήρα, τον ιμάντα της μηχανής. Αν σπάσει ο ιμάντας, η ζημιά μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά και πολλές φορές η αλλαγή ολόκληρης της μηχανής είναι η πιο οικονομική λύση. Ελέγξτε από το βιβλίο σέρβις, εάν έχει γίνει αλλαγή του ιμάντα, στα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής. Η καλύτερη λύση σίγουρα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία για τον έλεγχο του αυτοκινήτου πριν την τελική σας απόφαση.

Kάνε test drive

Το test drive είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το αυτοκίνητο σας ταιριάζει και αν αισθάνεστε άνετα μέσα σε αυτό, αλλά και αν υπάρχουν προβλήματα και βλάβες που δεν έχετε εντοπίσει.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.