Πότε πρέπει να αλλάζουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας;

Πότε πρέπει να αλλάζουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας;

Το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα είναι τα ελαστικά, γι' αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Τα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας και δεν συμβάλλουν μόνο στο ασφαλές φρενάρισμα και την καλή πρόσφυση του αυτοκινήτου, αλλά και στην άνεση κατά την οδήγηση και την οικονομία καύσιμων. Όπως είναι φυσικό, τα ελαστικά υποβάλλονται σε καθημερινή τριβή και φθορά, πράγμα που επηρεάζει την οδική συμπεριφορά του οχήματος.

Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να καταλάβουμε εάν τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι φθαρμένα απλά και μόνο με έναν απλό οπτικό έλεγχο. Η οδική συμπεριφορά του οχήματος (το κακό κράτημα στο οδόστρωμα κατά το φρενάρισμα ή στις στροφές, η υπερβολική αστάθεια) μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη για τη φθορά των ελαστικών.

Έλεγχος της πίεσης:
Πρέπει να ελέγχετε την πίεση του αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου κάθε δύο εβδομάδες ή έστω περιοδικά. Ένα λάστιχο που έχει χάσει αέρα παρουσιάζει μεγαλύτερη τριβή και φθορά, επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς αλλοιώνει την οδική συμπεριφορά του οχήματος.

Πέλμα ελαστικών:
Το πέλμα των ελαστικών είναι το σημείο επαφής του ελαστικού με το οδόστρωμα. Συντελεί στη μετάδοση των δυνάμεων πέδησης στην επιφάνεια του δρόμου, αφού προσαρμόζεται στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, προσφέροντας υψηλή πρόσφυση. Επίσης, βοηθάει στην αλλαγή και στη διατήρηση της κατεύθυνσης μέσω του αποτυπώματος. Συμβάλλει, ακόμα, στην πρόσφυση στις βρεγμένες επιφάνειες, καθώς αποβάλλει το νερό κάτω από το ελαστικό επιτρέποντας την επαφή του με το οδόστρωμα.

Δείκτες φθοράς ελαστικού:
Οι δείκτες φθοράς των ελαστικών αποτελούνται από μικρά κομμάτια γόμας μέσα στις αυλακώσεις του πέλματος τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα με τις ενδείξεις στο πλευρό του ελαστικού στο ύψος του ώμου. Όταν το ελαστικό φθείρεται, τα κομμάτια αυτά σταδιακά ευθυγραμμίζονται με την επιφάνεια του πέλματος. Τότε, το ελαστικό χρειάζεται αλλαγή.

Ανομοιόμορφη φθορά ελαστικού:
Η ανομοιόμορφη φθορά του ελαστικού δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου, ότι έχει φθαρεί η ανάρτηση ή ότι τα ελαστικά δεν έχουν σωστή πίεση. Ανά διαστήματα, εναλλάσσουμε τα μπροστινά ελαστικά με τα πίσω, για να διατηρήσουμε μια ομοιομορφία στη φθορά των ελαστικών και να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό.

Ηλικία των ελαστικών:
Κάθε 5 χρόνια πρέπει να αντικαθιστούμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, ακόμη κι αν δεν έχουν διανύσει τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα ή τα ελαστικά είναι αχρησιμοποίητα. Το υλικό των ελαστικών φθείρεται από τον ήλιο, την υγρασία και γενικότερα την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες. Προτείνεται να αντικαθίσταται όλο το σετ ελαστικών του αυτοκινήτου ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.