Φρενάρω σωστά; Συμβουλές που θέλετε να γνωρίζετε

Φρενάρω σωστά; Συμβουλές που θέλετε να γνωρίζετε

Σωστή χρήση και συντήρηση των φρένων του αυτοκινήτου

Το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, ή αλλιώς τα φρένα, αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματά του. Ο οδηγός οφείλει να χρησιμοποιεί σωστά και να συντηρεί σε καλή κατάσταση το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, για να είναι ασφαλής κατά την οδήγηση και να αποφύγει μέχρι και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Πώς χρησιμοποιούμε σωστά το σύστημα πέδησης
– Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο είναι να φρενάρουμε εγκαίρως και ήρεμα και να πατάμε σταδιακά όλο και περισσότερο το φρένο.
– Πρέπει πάντοτε να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να αποφεύγουμε να φρενάρουμε την τελευταία στιγμή, εκτός βέβαια από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

– Σε περίπτωση κινδύνου, φρενάρουμε αμέσως, προσπαθώντας να αποφύγουμε το μπλοκάρισμα των τροχών, γιατί μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.
–Αν ντεραπάρει το αυτοκίνητο, σε περίπτωση που φρενάρουμε απότομα, απομακρύνουμε το πόδι από το φρένο και γυρίζουμε το τιμόνι προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.
– Μειώνουμε την ταχύτητα και μεγαλώνουμε τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε το πόδι συνέχεια πάνω στο πεντάλ του φρένου, αλλά να φρενάρετε διακεκομμένα.
– Όταν οδηγούμε σε κατηφορικό δρόμο, μειώνουμε την ταχύτητα και επιλέγουμε μικρότερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, γιατί στις κατηφόρες τα φρένα επιβαρύνονται και θερμαίνονται γρήγορα.

– Πρέπει να αλλάζουμε τα υγρά των φρένων κάθε 2 χρόνια και προχωρούμε σε έλεγχο της στάθμης υγρού φρένων στο σχετικό δοχείο τακτικά.
– Όταν οι δίσκοι των φρένων είναι υγροί (δηλαδή σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, όταν περνάμε μέσα από νερά, μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου), πρέπει να πατήσουμε πρώτα τα φρένα για αν στεγνώσουν. Σε ορισμένα μοντέλα η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα.
– Δεν πρέπει να τοποθετούμε πρόσθετα σπόϊλερ που δεν ανήκουν στον εργοστασιακό εξοπλισμό στον μπροστινό προφυλακτήρα, γιατί έτσι εμποδίζεται η ροή του αέρα προς τα φρένα και μπορεί να υπερθερμανθούν.
– Όταν τα φρένα είναι ζεστά, δεν περνάμε με φόρα μέσα από λιμνάζοντα νερά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να στραβώσουν οι δίσκοι.
– Αλλάζουμε συχνότερα τα τακάκια, όταν οδηγούμε στην πόλη ή κάνουμε σπορ οδήγηση, πριν ανάψει η σχετική λυχνία στον πίνακα οργάνων.

– Τα καινούργια τακάκια ή οι δίσκοι πρέπει να διανύσουν τα πρώτα χιλιόμετρα, για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση.
–Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ΑΒS, το οποίο αντιλαμβάνεται τον τροχό που περιστρέφεται πολύ αργά σε σχέση με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και μειώνει την πίεση των φρένων σε αυτόν. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ABS, πρέπει να κρατάμε το πεντάλ του φρένου συνεχώς πατημένο με σχετική δύναμη. Σε καμία περίπτωση δεν πατάμε το φρένο και το αφήνουμε.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.