Αντιολισθητικές αλυσίδες. Τι και πώς να επιλέξω; Πώς οδηγώ;

Αντιολισθητικές αλυσίδες. Τι και πώς να επιλέξω; Πώς οδηγώ;

Αντιολισθητικές αλυσίδες – Οδηγός Επιλογής

Όταν ο δρόμος είναι καλυμμένος από χιόνι, πάγο ή ακόμα και λάσπη, τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς του αυτοκινήτου μας αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαρτήματα που ενισχύουν την πρόσφυση των τροχών στον δρόμο.

Στο εμπόριο υπάρχουν 3 είδη αλυσίδων:

1. Απλές αλυσίδες
Πλεονεκτήματα: απόδοση, αξιοπιστία, χαμηλό κόστος αγοράς
Μειονεκτήματα: πιο χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης, ενδεχόμενη ζημιά στο όχημα με κακή εφαρμογή τους, θορυβώδης λειτουργία

Οι απλές αλυσίδες είναι οι πιο συνηθισμένες και τις βρίσκουμε σε οικονομικές τιμές. Χαρακτηρίζονται από το πάχος των κρίκων τους σε 3 κατηγορίες: αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm. Οι αλυσίδες των 10mm και των 9mm προορίζονται για τα επιβατικά με βελτιωμένη ανάρτηση, για χαμηλωμένα οχήματα και για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ. Οι αλυσίδες, όμως, των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες, αφού διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση. Οι απλές αλυσίδες διακρίνονται σε αυτές που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχουμε διαρκώς, και σε αυτές που χρειάζονται συχνό έλεγχο και τέντωμα κατά διαστήματα.
Τα τελευταία χρόνια, η τοποθέτηση των αλυσίδων στο αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη, χωρίς να χρειάζεται να κυλίσουμε το αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γρύλο. Καλό θα ήταν, βέβαια, να τις έχουμε δοκιμάσει πρωτύτερα και να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτησή τους.

2. Αλυσίδες τύπου κουβέρτας
Πλεονεκτήματα: εύκολη τοποθέτηση, κατάλληλες για χιόνι και πάγο, μειωμένος θόρυβος
Μειονεκτήματα: γρηγορότερη φθορά, σχίζονται πολύ εύκολα εάν χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού.

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας είναι ιδανικές για οδήγηση σε μαλακό χιόνι και πιο εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται γρήγορα και εύκολα. Κατασκευάζονται από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στο χιόνι και στον πάγο. Είναι κατάλληλες κυρίως για σπορ αυτοκίνητα με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι, διαφορετικά φθείρονται πολύ εύκολα.

3. Αλυσίδες τύπου αράχνης
Πλεονεκτήματα: πρακτικότητα, εφαρμογή σε κάθε τύπο οχήματος, αντοχή στον χρόνο
Μειονεκτήματα: τιμή αγοράς

Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο ακριβές, αλλά και οι πιο αποδοτικές αλυσίδες που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, καθώς συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα τόσο των απλών αλυσίδων όσο και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας. Κάποιες μοιάζουν με ερπύστριες, ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμη και καρφιά. Ωστόσο, χρειάζεται μια ειδική προεργασία από το σπίτι με προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης, αφού οι αλυσίδες αυτού του τύπου ‘πιάνουν’ πάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή πιάτο, που πρέπει να τοποθετηθεί απ’ την αρχή. Αν είναι ρυθμισμένες σωστά, ώστε να σφίγγουν καλά επάνω στον τροχό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και εύχρηστες.

chain09 chain10 chain11

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.