Οδήγηση στο χιόνι! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Οδήγηση στο χιόνι! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Ασφαλής οδήγηση στο χιόνι
Η οδήγηση στο χιόνι είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον οδηγό. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε τόσο πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση όσο και κατά τη διάρκεια.

Πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση:

Πρέπει να θυμόμαστε να έχουμε πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουμε σε χιόνι.

Πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση, καθαρίζουμε τα παράθυρα και τους καθρέπτες από το χιόνι.
Ελέγχουμε πάντα το πέλμα των ελαστικών του αυτοκινήτου, γιατί τα φθαρμένα λάστιχα δεν έχουν γερό κράτημα στο χιόνι και στον πάγο. Για τους κατοίκους περιοχών που χιονίζει συχνά, είναι απαραίτητη η προμήθεια χειμερινών ελαστικών με βαθύτερο πέλμα.
Πάντοτε καθαρίζουμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διότι υπάρχει κίνδυνος να πεταχτεί το χιόνι στο παρμπρίζ με ένα απότομο φρενάρισμα, μειώνοντας την ορατότητά μας. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τα διερχόμενα οχήματα.
Πριν ανάψουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου, ελέγχουμε ότι όλοι οι αυτόματοι διακόπτες των υαλοκαθαριστήρων είναι σβησμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να καεί η ασφάλειά τους.

Προμηθευόμαστε πάντοτε καλής ποιότητας καθαριστικό για το παρμπρίζ που να προστατεύει από τον πάγο τουλάχιστον έως -35ο C. Διαφορετικά, μπορεί αν καταστραφούν οι υαλοκαθαριστήρες σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Για να απομακρύνουμε τον πάγο από το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας, χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και αντιψυκτικό και όχι ζεστό ή βραστό νερό.
Είναι απαραίτητο να έχουμε στο αυτοκίνητο τα εξής: έξτρα καθαριστικό υγρό για το παρμπρίζ, αντιψυκτικό, ξύστρα για τον πάγο, αντιθαμπωτικό πανί, φακό, φτυάρι, κουβέρτα, φορτιστή τηλεφώνου, χάρτη και ένα χαλάκι αν χρειαστεί να ξαπλώσουμε κάτω από το αυτοκίνητο όταν κολλήσουμε στο χιόνι. Επίσης, οι ειδικές αλουμινένιες σχάρες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκολλήσουμε από το χιόνι, αλλά και από λάσπη ή άμμο.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης στο χιόνι:

Πάντοτε αφήνουμε τη δεκαπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Οδηγούμε σε χαμηλές στροφές, επιταχύνουμε σταδιακά και αλλάζουμε ταχύτητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για να μειώσουμε την ολισθηρότητα των ελαστικών μας, κατεβάζουμε ταχύτητα.
Σε περίπτωση που γλιστρήσει το αυτοκίνητο, οδηγούμε προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, γλιστρήσει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου προς τα δεξιά, τότε στρίβουμε το τιμόνι κι εμείς προς τα δεξιά. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως δεν πατάμε φρένο και δεν αφήνουμε το τιμόνι σε καμία περίπτωση.
Αν δεν έχουν ρίξει αλάτι ή χαλίκι στον δρόμο, δεν οδηγούμε πάνω στα αποτυπώματα των ελαστικών που έχουν σχηματίσει τα άλλα οχήματα, γιατί το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.
Πρέπει να κάνουμε μαλακές και αργές κινήσεις στην οδήγηση (πάτημα γκαζιού, φρένων, γύρισμα τιμονιού, αλλαγή ταχυτήτων).
Η χρήση των γυαλιών ηλίου μειώνει τη λάμψη του χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.
Οδηγούμε πάντοτε με χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο και για να στρίψουμε.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.