Αυτοκίνητο και παγωμένος καιρός! Συμβουλές που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

Αυτοκίνητο και παγωμένος καιρός! Συμβουλές που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

Αυτοκίνητο και παγωμένος καιρός

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, γι' αυτό και πολλές φορές οι οδηγοί δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προσέχει ένας οδηγός στο αυτοκίνητό του, όταν ο καιρός είναι παγωμένος.

Παγωμένο παρμπρίζ:
Αν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου πιάσει πάγο, χρησιμοποιούμε έναν ξύστη, τον οποίον κρατάμε χωρίς πίεση σε μικρή γωνία με το παρμπρίζ, κάνοντας κινήσεις από τα άκρα προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω. Δεν κάνουμε κυκλικές κινήσεις, ούτε και φτάνουμε στα άκρα του παρμπρίζ. Ποτέ δεν ρίχνουμε ζεστό νερό στο παρμπρίζ, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφεί το κρύσταλλο.
Βέβαια, πριν προβούμε στην παρακάτω ενέργεια καλό είναι να λειτουργούμε προληπτικά και να καλύπτουμε τις νύχτες το παρμπρίζ με ειδικό προστατευτικό.

Κολλημένοι υαλοκαθαριστήρες:
Ανασηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες από το βράδυ, για να μην κολλήσουν από τον πάγο. Αν κολλήσουν, δεν τους τραβάμε με δύναμη, γιατί φθείρονται εύκολα, αλλά τους ραντίζουμε με αντιψυκτικό για το παρμπρίζ, περιμένουμε λίγο να δράσει και μετά τους ανασηκώνουμε απαλά.

Θολωμένο παρμπρίζ:
Αν το παρμπρίζ και τα παράθυρα είναι καθαρά στην εσωτερική τους μεριά, θολώνουν δυσκολότερα. Επίσης, για την αποφυγή του θολώματος των γυάλινων επιφανειών, να τινάζετε τα πατάκια και τις μοκέτες πριν μπείτε στο αυτοκίνητο.

Δεν ανοίγει η πόρτα:
Αν παγώσει η πόρτα του αυτοκινήτου και δεν ανοίγει, μην τραβάτε ποτέ με βία την πόρτα, γιατί κάνουμε ζημιά στις ευαίσθητες ελαστικές τσιμούχες της. Αντίθετα, πιέστε την πόρτα προσεκτικά προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να σπάσει ο πάγος.
Αν παρ’ όλα αυτά δεν ανοίξει η πόρτα, προσπαθήστε να ανοίξετε κάποια άλλη πόρτα του οχήματος και μετά περάστε στο κάθισμα του οδηγού. Όταν βάλετε μπροστά τη μηχανή, ανοίξτε τη θέρμανση και η πόρτα του οδηγού θα ξεκολλήσει.
Διαφορετικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ζεστό νερό γύρω από το πλαίσιο της πόρτας, χωρίς όμως να βρέξετε το τζάμι!

Κρύος κινητήρας:
Ελέγξτε με έναν επαγγελματία μέχρι ποιες θερμοκρασίες καλύπτει το αντιψυκτικό του κινητήρα σας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν αρκεί για επίπεδα κάτω από το μηδέν, συμπληρώστε το.
Να θυμάστε: Δεν ξεκινάμε ποτέ, αν έχει πιάσει πάγο ο κινητήρας.

Οδήγηση με κρύο κινητήρα:
Όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητό μας τον χειμώνα, κλείνουμε προηγουμένως οτιδήποτε καταναλώνει ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες, κλπ.
Όταν ξεκινάμε με κρύο κινητήρα, αποφεύγουμε τις υψηλές στροφές. Αν δεν παίρνει αμέσως μπροστά το αυτοκίνητο, δεν ζορίζουμε τη μίζα, αλλά τη γυρνάμε για περίπου 5 δευτερόλεπτα και, αν δεν πάρει εμπρός ο κινητήρας, επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια μετά από τουλάχιστον μισό λεπτό.

Βοήθεια με καλώδια:
Αν το αυτοκίνητό μας μείνει από μπαταρία, χρειάζεται να έχουμε μαζί μας καλώδια, ώστε να τη συνδέσουμε με τη γεμάτη μπαταρία ενός άλλου οχήματος και να πάρει από αυτήν ενέργεια.

Σύστημα start and stop:
Στα αυτοκίνητα με το σύστημα start and stop, ο κινητήρας του αυτοκινήτου απενεργοποιείται σε κάθε στάση για εξοικονόμηση καυσίμου. Το σύστημα αυτό τίθεται εκτός λειτουργίας, όταν φτάσει η θερμοκρασία κοντά στο μηδέν ή πέσει κάτω από το μηδέν.

Χειμερινός εξοπλισμός:
Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε αλυσίδες, καλώδια μπαταρίας, ξύστη, γάντια (καλύτερα αδιάβροχα), φακό, κάλυμμα παρμπρίζ και αντιψυκτικό υγρό για το νερό του παρμπρίζ.

Όταν περάσουν οι κρύες μέρες και τα χιόνια, πλύντε το αυτοκίνητό σας από τις λάσπες και τα αλάτια, προσέχοντας ιδιαιτέρως το πλύσιμο του αυτοκινήτου από κάτω.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.