Κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου και παράγοντες που το επηρεάζουν

Κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου και παράγοντες που το επηρεάζουν

Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία με βάση την πολιτική της και τα κίνητρα που θέτει διαφοροποιείται στην τιμολόγηση των ασφαλίστρων. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων. Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Ο τύπος και τρόπος χρήσης του οχήματος, δηλαδή αν είναι ιδιωτικής χρήσης ή για επαγγελματική χρήση, φορτηγό κ.λπ.
  • Η ηλικία του οδηγού. Το κόστος των ασφαλίστρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του οδηγού καθώς και από τα χρόνια κατοχής του διπλώματος. Για τον λόγο αυτόν, άτομα κάτω των 23 ετών ή άτομα που έχουν το δίπλωμα οδήγησης στην κατοχή τους λιγότερο από 1 χρόνο πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα έως και 30%. Αν ο οδηγός ή οι οδηγοί του οχήματος δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε δεν υπάρχει επιβάρυνση στα ασφάλιστρα.
  • Η γεωγραφική περιοχή που συνήθως κυκλοφορεί το όχημα δηλαδή συνήθως ο τόπος διαμονής μας. Ο τόπος διαμονής μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των ασφαλίστρων. Διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις στις τιμές μεταξύ των εταιρειών αν το προς ασφάλιση όχημα κινείται στην Αθήνα ή σε κάποια επαρχιακή πόλη. Γενικά, τα ασφάλιστρα είναι πιο ακριβά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, από ό,τι σε επαρχιακές περιοχές.
  • Τα χαρακτηριστικά του οχήματος όπως το έτος κατασκευής, τα κυβικά, η ιπποδύναμη, η αξία κ.λπ. Χαρακτηριστικά του οχήματος που καθορίζουν συνήθως και την αξία του, καθορίζουν και το ύψος των ασφαλίστρων. Ένα καινούργιο πολυτελές αυτοκίνητο θα έχει αυξημένα ασφάλιστρα σε σχέση με ένα παλαιότερο αυτοκίνητο καθώς στην περίπτωση εκείνη που έχουμε επιλέξει ασφάλεια για κλοπή και πυρκαγιά ή μικτή ασφάλεια η αποζημίωση θα είναι αντίστοιχα μεγαλύτερη. Σε μερικές περιπτώσεις παρόλα αυτά υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις σε καινούργια αυτοκίνητα, καθώς θεωρείται ότι δυσκολότερα εμπλέκονται σε ατυχήματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα ή τα μεταχειρισμένα.
  • Το ιστορικό πιθανών ζημιών του οχήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το ιστορικό ζημιών ενός οχήματος, τόσο πιο υψηλό θα είναι το τελικό ποσό ασφάλισής του.
  • Ο τρόπος πληρωμής. Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως παρέχουν διευκολύνσεις πληρωμών για τα ασφάλιστρά τους και εξαρτώνται από την χρονική διάρκεια της ασφάλισης. Συνήθως όσο πιο μεγάλη είναι η χρονική περίοδος αυτή, τόσο πιο χαμηλό θα είναι το τελικό ποσό ασφάλισης.
  • Ο αριθμός των οδηγών του οχήματος.
  • Το είδος της ασφάλισης και επιπλέον προαιρετικές καλύψεις. Σε περίπτωση που έχουμε επιλέξει να προσθέσουμε, πέρα από την βασική κάλυψη, επιπλέον προαιρετικές καλύψεις όπως για παράδειγμα, μικτή ασφάλιση, κάλυψη ζημιών από φυσικά φαινόμενα ή τρομοκρατικές ενέργειες ή θραύση κρυστάλλων το κόστος των τελικών ασφαλίστρων θα είναι μεγαλύτερο.

Υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης από την ασφαλιστική μου εταιρεία;
Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν ειδικές εκπτώσεις σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος σε συγκεκριμένες επαγγελματικές αλλά και άλλες ειδικές κατηγορίες. Οι εκπτώσεις αυτές μπορούν να φτάσουν και το 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα κανονικά ασφάλιστρα, ανάλογα φυσικά με την ασφαλίστρια εταιρεία. Υπάρχουν όμως και άλλες ειδικές εκπτώσεις με βάση κάποια επιβράβευση (π.χ. προσεκτική οδήγηση) ή κάποια συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. κατοχή υβριδικού αυτοκινήτου).

Τι είναι το Bonus-Malus και πώς με επηρεάζει;
Το Bonus-Malus αποτελεί ένα σύστημα που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και έχει σκοπό την επιβράβευση των οδηγών που δεν εμπλέκονται στα ατυχήματα. Η επιβράβευση αυτή μεταφράζεται συνήθως σε εκπτώσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων τους. Αντιθέτως υπάρχει επιβάρυνση σε οδηγούς που εμπλέκονται συχνά σε ατυχήματα. Όλα αυτά καθορίζονται από ένα σύστημα βαθμολογίας το οποίο καθορίζεται από την ηλικία του οδηγού, την συμμετοχή του ή όχι σε ατυχήματα και το ύψος της αποζημίωσης των υλικών ζημιών σε τυχών ατυχήματα.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.