Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Φιλικός διακανονισμός: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός);

Το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ή αλλιώς Φιλικός Διακανονισμός είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων. Είναι ένας εύκολος τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των υλικών ζημιών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών. Με τον Φιλικό Διακανονισμό επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων.
Με το Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρία. Εάν όμως ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύβασης, μπορεί να διεκδικήσει την αποζημίωση του από την Ασφαλιστική του υπαίτιου.

Με τον Φιλικό Διακανονισμό απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνονται οι διενέξεις μεταξύ πελατών και ασφαλιστικών εταιριών. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις δίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα με συνέπεια οι πελάτες να μένουν ευχαριστημένοι.

Πότε ενεργοποιείται το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής;
Ο Φιλικός Διακανονισμός ενεργοποιείται μόνο σε ατυχήματα που γίνονται εντός Ελλάδος
και εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Eμπλέκονται μόνο δύο οχήματα στο τροχαίο ατύχημα,
- Kαι οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής
- H αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν υπερβαίνει τα 6.500€ ανά ατύχημα
- H αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τα 12.000€ για κάθε ζημιωθέν πρόσωπο
- H αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα 30.000€ συνολικά
- Aτύχημα που προκλήθηκε από φορτίο ή από διαρροή υγρών ή υγραερίων κάθε φύσεως που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του εμπλεκόμενου οχήματος ή από εξάρτημα που αποσπάστηκε από εμπλεκόμενο όχημα, ακόμη και αν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων οχημάτων.

Τι είναι το έντυπο φιλικής δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος;
Το έντυπο φιλικής δήλωσης είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο έντυπο, το οποίο χορηγείται από την ασφαλιστική, για να γίνει η περιγραφή του ατυχήματος με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο οδηγών.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης εντύπου φιλικής δήλωσης μεταξύ των εμπλεκόμενων οδηγών, ο αναίτιος οδηγός υποβάλλει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική, η οποία στέλνει σχετική ερώτηση στην ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού για το αν αποδέχεται να ενταχθεί η ζημιά στον Φιλικό Διακανονισμό. Η αναμονή της απάντησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα(10) εργάσιμες μέρες. Πριν από τη λήψη θετικής απάντησης καθώς επίσης και πριν από τη εκπνοή της 10ήμερης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει πάρει απάντηση, η εταιρία του αναίτιου οδηγού δεν μπορεί να αποζημιώσει.

Οι εταιρίες που συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό είναι:

-INTERAMERICAN E.E.A.Z A. E.
-INTERASCO A.E.Γ.A.
-INTERLIFE SA A.A.Ε.Γ.Α
-AIG EUROPE LIMITED
-ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
-HD INSURANCE LTD
-GROYPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε
-PERSONAL INSURANCE A.E.Γ.Α
-PRIME INSURANCE LTD
-ERGO A.A.E.Ζ
-EYROLIFE ERB ΑΕΓΑ
-EURO INSURANCE LTD
-GENERALI HELLAS A.A.E
-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α
-ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α
-ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α –ΜΙΝΕΤΤΑ
-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α
-ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ)
-ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α
-Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α
-NP INSURANCE – ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
-ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε
-ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α
-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α

* Επισημάνσεις
Ο Φιλικός διακανονισμός καλύπτει το κόστος επισκευής ή την αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος, το κόστος μεταφοράς του οχήματος καθώς και το κόστος αντικατάστασης κράνους, βαλίτσας δίκυκλου και κουκούλας. Επιπλέον, καλύπτει τη νοσηλεία, τις διαγνωστικές εξετάσεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα έξοδα μεταφοράς του ζημιωθέντος.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.