Οδήγηση σε δυνατή βροχή! Τι πρέπει να γνωρίζετε…
Η οδήγηση σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.
Για να αποφύγουμε μια βλάβη στο αυτοκίνητό μας, δεν οδηγούμε μέσα σε λιμνάζοντα νερά, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο, καθώς τα νερά μπορούν να καταστρέψουν τη μηχανή (το νερό μπορεί να καταστρέψει σημαντικά μέρη της μηχανής, όπως τα έμβολα και τις βαλβίδες) και το κόστος της επιδιόρθωσης να είναι μεγάλο.
Σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης, οδηγούμε μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο.
Ενημερωνόμαστε από τα δελτία για τον καιρό, για τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και για τα προβλήματα στους δρόμους.
Επιλέγουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε αποφεύγοντας τα σημεία εκείνα που γνωρίζουμε πως συνήθως πλημμυρίζουν. Φεύγουμε νωρίτερα από το σημείο εκκίνησης, μιας και θα οδηγήσουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι να συναντήσουμε κίνηση στον δρόμο.
Ελέγχουμε τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων..
Φροντίζουμε να είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ, καθώς η χρήση θέρμανσης και φώτων, αλλά και η πιθανή κίνηση που θα συναντήσουμε στον δρόμο, απαιτούν περισσότερα καύσιμα.
Έχουμε πάντα μαζί μας το κινητό τηλέφωνο, καθώς και έναν φορτιστή αυτοκινήτου.
Αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε μόνοι και ειδοποιούμε τους δικούς μας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και για την πιθανή ώρα που θα φτάσουμε στον προορισμό μας.
Οδηγούμε με αναμμένα τα μεσαία φώτα, ακόμα και αν είναι μέρα.
Διατηρούμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αφού κατά το φρενάρισμα στη βροχή το αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να ακινητοποιηθεί.
Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα.
Δεν ανάβουμε τα πίσω φώτα ομίχλης, γιατί ενοχλούν τους οδηγούς που ακολουθούν και καλύπτουν τα φώτα φρεναρίσματος.
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα βαριά οχήματα, καθώς πετάνε νερό και εμποδίζουν την ορατότητά μας.
Σε περίπτωση που μείνουμε ακινητοποιημένοι κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής, δεν ανοίγουμε το καπό της μηχανής, για να μην καταστρέψουμε τα ηλεκτρικά συστήματα.
Δεν οδηγούμε με μεγάλη ταχύτητα σε λιμνάζοντα νερά, γιατί τα λάστιχα μπορεί να χάσουν την πρόσφυσή τους. Αν νιώσουμε πιο ελαφρύ το τιμόνι, δεν φρενάρουμε, αλλά χαμηλώνουμε ταχύτητα και οδηγούμε σταθερά μέχρι να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο του οχήματος.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στους πεζούς και στους δικυκλιστές για να μην τους καταβρέξουμε.
Οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου. Δεν οδηγούμε ποτέ μέσα σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε το βάθος του νερού.
Διατηρούμε χαμηλή και σταθερή ταχύτητα, χωρίς να σηκώνουμε νερά. Η οδήγηση με μεγάλη ταχύτητα σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Ελέγχουμε για την κατάσταση του δρόμου μπροστά μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σταματήσουμε μέσα σε βαθύ νερό, καθώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Δεν οδηγούμε ποτέ διασχίζοντας κινούμενα νερά, καθώς εύκολα μπορούν να μας παρασύρουν.
Κρατάμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Μόλις βγούμε από τα νερά, ελέγχουμε αμέσως αν λειτουργούν τα φρένα μας.
Αν, μετά από οδήγηση σε βαθιά νερά, η μηχανή σβήσει, δεν προσπαθούμε να την ξαναβάλουμε σε λειτουργία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μηχανική βλάβη. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε την οδική βοήθεια.