Πώς θα καταλάβετε αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας χρειάζονται αντικατάσταση

Πώς θα καταλάβετε αν τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας χρειάζονται αντικατάσταση

Αυτά είναι τα πέντε σημάδια για να το αναγνωρίσετε

Με τις πολυάσχολες ζωές μας και τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, ποιος πραγματικά έχει το χρόνο να ελέγξει διεξοδικά τα ελαστικά στο όχημά του για να δει αν χρειάζονται αντικατάσταση;

Φυσικά, αν προβείτε έναν μηχανικό έλεγχο σίγουρα αυτός θα δείξει πιθανότατα αν τα ελαστικά θα πρέπει να αλλαχθούν.

Εάν όμως έχει περάσει αρκετός καιρός που έχετε να επισκεφθείτε συνεργείο και θέλετε να ελέγξετε μονοί σας την κατάσταση των ελαστικών, αυτοί είναι οι 5 πιο εύκολοι τρόποι για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε νέα ελαστικά.

1. Το περιβάλλον στο οποίο σταθμεύει το αυτοκίνητο (καιρικές συνθήκες)

Ο καιρός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα ελαστικά του οχήματός σας.

Είναι το αυτοκίνητο σας και τα λάστιχα του εκτεθειμένα στη θερμότητα, το κρύο, το χιόνι, ή το νερό; Η’ βρίσκεται σε προστατευμένο κλειστό πάρκινγκ;

Επειδή το καουτσούκ είναι φυσικό υλικό το οποίο αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τις αλλαγές που μπορεί να υποστούν τα ελαστικά από τις καιρικές συνθήκες.

Αν ανακαλύψετε ρωγμές στο πλευρικό τοίχωμα και στο πέλμα των τροχών (οι οποίες θα επηρεάσουν τα εσωτερικά υλικά του ελαστικού στη συνέχεια), τα λάστιχά σας θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως για να αποφευχθούν τυχόν ζημίες ή προβλήματα με το όχημά σας.

2. Παρατηρήστε αν τα ελαστικά έχουν προεξοχές (ελαφρά φουσκώματα στην επιφάνεια του ελαστικού)

Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ένα ελαστικό μετά από ένα βίαιο πέσιμο σε μια λακκούβα τόπι δρόμου ή μια πρόσκρουση σε κάποιο κράσπεδο.

Την διόγκωση αυτή προκαλεί η είσοδος αέρα στην εσωτερική επένδυση του ελαστικού και των εξωτερικών στρωμάτων υλικού (ύφασμα, μέταλλο ή καουτσούκ), με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια θήκη αέρα στην εξασθενημένη περιοχή. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο ελαστικό αλλά είναι επικίνδυνο και για την κυκλοφορία του οχήματος.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι προεξοχές αυτές μπορεί να προέρχονται από αστοχία υλικού ή κατασκευαστική αμέλεια, αλλά συναντώνται λιγότερο συχνά.

3. Στη οδήγηση νιώθετε κραδασμούς;

Οι κραδασμοί αποτελούν ένδειξη διαφόρων προβλημάτων στα ελαστικά. Ένα σημαντικό πρόβλημα των ελαστικών που μπορεί να προκαλέσει την έντονη αίσθηση κραδασμών είναι όταν τα εσωτερικά στοιχεία του ελαστικού αποκολλώνται ή μετακινούνται. Αν και αυτό δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, θα μπορέσετε να το εντοπίσετε στην συμπεριφορά του οχήματος

Η αίσθηση των κραδασμών με ένα ελαστικό που έχει φθαρεί εσωτερικά μπορεί κανείς να το αντιληφθεί στην ομαλή και σε χαμηλές ταχύτητες οδήγηση, αλλά και όταν γίνεται εντονότερη στην οδήγηση με υψηλότερη ταχύτητα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Τα ελαστικά που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αλλάζουν το συντομότερο.

4. Το βάθος των ‘σκαλισμάτων’ των ελαστικών 

Στα πόσα εκατοστά φθοράς ένα ελαστικό θεωρείται έτοιμο για αντικατάσταση; Το ελαστικό που έχει υπερβεί τη διάρκεια ζωής του, είναι εκείνο που το πέλμα του έχει φθαρεί και το βάθος του είναι κάτω από τα 1,6 χιλιοστά.

Ελέγξτε επιπλέον τα ακόλουθα

  • Τα πλευρά του ελαστικού έχουν υποστεί ζημιά
  • Υπάρχει τρύπα στο πέλμα του ελαστικού με διάμετρο άνω των 6 mm
  • Η στεφάνη έχει υποστεί ζημιά ή έχει παραμορφωθεί (η στεφάνη είναι το ακριανό μέρος του ελαστικού που προσαρμόζεται στον τροχό)

5. Η ηλικία των ελαστικών

Η ηλικία των ελαστικών συνδέεται με μερικά από τα προαναφερθέντα ζητήματα, αλλά επηρεάζεται επίσης από την ημερομηνία κατασκευής τους. Συνήθως, οι περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών προτείνουν αντικατάσταση ελαστικών σε 5 ή 6 χρόνια με μέγιστη χρονική περίοδο αντικατάστασης 10 ετών ανεξάρτητα από την κατάσταση των ελαστικών ή το βάθος του πέλματος. Τα ελαστικά σας έχουν σφραγίδα ημερομηνίας στο πλευρικό τοίχωμα που δείχνει την εβδομάδα και το έτος κατασκευής του ελαστικού. Χρησιμοποιήστε αυτήν την πληροφορία για να αξιολογήσετε την ηλικία και το χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση τους.

Προειδοποίηση: Εάν δείτε ποτέ εκτεθειμένα εσωτερικά υλικά ελαστικών, αντικαταστήστε τα αμέσως. Τα εκτεθειμένα υλικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έκρηξης των ελαστικών ή ταχείας απώλειας αέρα. Τα ελαστικά σας θα πρέπει να επιθεωρούνται και να χρησιμοποιούνται συχνά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.