Ταξίδι στην Ε.Ε. με το αυτοκίνητό σας. Τι ισχύει για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας;

Ταξίδι στην Ε.Ε. με το αυτοκίνητό σας. Τι ισχύει για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας;

Τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος με το αυτοκίνητό σας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας στην οποία συνέβη το ατύχημα. Συνεπώς, η διαδικασία για την έκδοση της αποζημίωσης μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι στη δικής σας χώρα.

Σε καμία περίπτωση μην εγκαταλείψετε τον τόπο του ατυχήματος, αλλά  μιλήστε με τον άλλο εμπλεκόμενο οδηγό και καλέστε την αστυνομία και/ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ φροντίστε να σημειώσετε τα απαραίτητα στοιχεία του άλλου εμπλεκομένου οδηγού  και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

Έκθεση ατυχήματος
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε τον τριψήφιο αριθμό 112 χωρίς χρέωση, ο οποίος ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

 • Θα πρέπει να συντάξετε έκθεση ατυχήματος στον τόπο του συμβάντος, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ατυχήματος, με το οποίο σας προμηθεύει η ασφαλιστική σας εταιρεία.
  Ορισμένες ενώσεις ασφαλιστών έχουν συντάξει ένα κοινό «Ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος», το οποίο θα σας βοηθήσει να καταγράψετε εύκολα και γρήγορα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον διακανονισμό τυχόν ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Αν δεν διαθέτετε το παραπάνω έντυπο, να γνωρίζετε ότι πρέπει να σημειώσετε τα εξής στοιχεία:

 • ημερομηνία και τόπο ατυχήματος,
 • αναλυτικά στοιχεία για τυχόν τραυματισμούς, υλικές ζημιές και μάρτυρες (και τα στοιχεία επικοινωνίας τους),
 • στοιχεία επικοινωνίας του εμπλεκομένου οδηγού (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου),
 • στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας του εμπλεκομένου οδηγού, καθώς  και τον αριθμό συμβολαίου,
 • στοιχεία για το όχημα του εμπλεκομένου οδηγού και για τυχόν ρυμουλκούμενα (αριθμό κυκλοφορίας, χώρα ταξινόμησης, μάρκα και τύπο),
 • στοιχεία επικοινωνίας των αστυνομικών αρχών στις οποίες δηλώθηκε το ατύχημα
 • συνθήκες του ατυχήματος


Σε περίπτωση που οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί συμφωνούν σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, θα πρέπει να υπογράψουν σχετική δήλωση,  διευκολύνοντας έτσι τον διακανονισμό των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Να μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραδεχθείτε ευθύνη και να μην υπογράψετε την έκθεση ατυχήματος αν δεν την κατανοείτε πλήρως. Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με την έκθεση ατυχήματος, ο ασφαλιστής σας θα προβεί σε διακανονισμό της διαφοράς με τον ασφαλιστή του άλλου οδηγού, για τον οποίο θα βασιστεί στην αστυνομική έκθεση, στην εκτίμηση των ζημιών ή σε άλλες πληροφορίες.
Προς υποστήριξη της αξίωσής σας θα πρέπει να συλλέξετε φωτογραφίες από το όχημά σας, καταθέσεις μαρτύρων ή/και μια αστυνομική έκθεση.
Να θυμάστε πως πρέπει να δηλώσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να διεκδικήσετε αξιώσεις.

Δική σας ευθύνη για το ατύχημα

 • Η ασφαλιστική εταιρεία που έχετε στη χώρα σας θα σας καλύψει, αν προκαλέσετε τον τραυματισμό τρίτων (ευθύνη έναντι τρίτων) σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.
 • Όμως, δεν καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια άλλου είδους ζημίες, όπως τραυματισμός που έχετε υποστεί εσείς (ασφαλιστική κάλυψη οδηγού) και ζημίες από φωτιά ή κλοπή στο εξωτερικό. Έτσι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας για όλες τις καλύψεις, προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.
 • Η ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων καλύπτει όλους τους επιβάτες του οχήματός σας, εκτός από τον οδηγό. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής ασφαλιστικής κάλυψης για τυχόν σωματικές βλάβες του οδηγού.

Ζημίες – ποσά

 • Η κάλυψή σας φθάνει μέχρι το ποσό που ορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται μια ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης.
 • Αν εμπλακείτε σε ατύχημα σε άλλη χώρα της Ε.Ε., η κάλυψή σας ανέρχεται τουλάχιστον στα ακόλουθα ποσά:
  για σωματικές βλάβες: 1.120.000 ευρώ ανά θύμα ή 5.600.000 ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως του αριθμού θυμάτων)
  για υλικές ζημίες: 1.120.000 ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως του αριθμού θυμάτων)
 • Αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας έχει γίνει σε χώρα, στην οποία η κάλυψη αστικής ευθύνης είναι υψηλότερη από το ελάχιστο που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καλύπτεστε για το ποσό αυτό σε όλη την Ε.Ε.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.