Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης: Τι είναι και πότε τη χρειάζεστε

Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης: Τι είναι και πότε τη χρειάζεστε

Η Πράσινη Κάρτα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έντυπο, γνωστό και απαραίτητο σε περίπτωση που ταξιδέψετε στο εξωτερικό.
Η Πράσινη Κάρτα ή αλλιώς το Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης πιστοποιεί και εγγυάται την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων στις χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα της Πράσινης Κάρτας, σύμφωνα με τους όρους και τα όρια κάλυψης που ισχύουν στη χώρα του ατυχήματος.

Πότε είναι απαραίτητη;
Πριν το ταξίδι σας στο εξωτερικό, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με την Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρία στην Ελλάδα.  Η πράσινη κάρτα καλύπτει την αστική σας ευθύνη  έναντι τρίτων σε περίπτωση που γίνει τροχαίο ατύχημα και όχι την ασφάλιση άλλων ζημιών όπως ασφάλιση κλοπής, πυρός, μεικτή ασφάλιση κ.λπ. Αν επιθυμείτε επιπλέον καλύψεις, θα πρέπει να το συμφωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία.

Για τις χώρες Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος: τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και για την Ελβετία, δεν είναι απαραίτητο να έχετε τη Πράσινη Κάρτα, αρκεί το ασφαλιστήριο σας να έχει αποτυπωμένα τα στοιχεία της ασφάλισης με λατινικούς χαρακτήρες. Σας προτείνουμε όμως να ζητήσετε την πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρία σε κάθε περίπτωση.

Σε περίπτωση που θέλετε να ταξιδέψετε σε χώρα που δεν ανήκει στο Σύστημα Πράσινης Κάρτας, θα πρέπει κατά την είσοδο σας στη χώρα αυτή να συνάψετε τοπική ασφάλιση που θα σας καλύπτει για όσο διάστημα θα παραμείνετε εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην πρεσβεία της χώρας αυτής πριν φύγετε.

Εφόσον εφοδιαστείτε την πράσινη κάρτα λίγες μέρες πριν από το ταξίδι σας σιγουρευτείτε ότι:

  • Oι ημερομηνίες ισχύος της κάρτας, σας καλύπτουν για τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
  • Κάποια από τις χώρες προορισμού δεν έχει διαγραφεί με «Χ».
  • Ο αριθμός κυκλοφορίας, ο τύπος, η μάρκα και το όνομα ιδιοκτήτη που αναγράφονται στην πράσινη κάρτα είναι σωστά.
  • Υπάρχει το όνομα της ασφαλιστικής σας με την υπογραφή σας.
  • Ο κωδικός της ασφαλιστικής σας εταιρίας, ο αριθμός της πράσινης κάρτας και το αναγνωριστικό GR, είναι ευανάγνωστα.
  • Επιβεβαιώστε ότι η ισχύς του ασφαλιστηρίου σας καλύπτει την περίοδο προβλεπόμενης διάρκειας του ταξιδιού σας.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
Η Πράσινη Κάρτα εκδίδεται με ευθύνη του εκάστοτε Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης κατόπιν της Σύστασης υπ’ αριθμού 5 της Επιτροπής των Οδικών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε.
Δίνεται στις ασφαλιστικές εταιρίες μέλη, οι οποίες με τη σειρά τους τις παρέχουν στους πελάτες τους, όταν θέλουν να βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Άρα, την πράσινη κάρτα σας την προμηθεύει η ασφαλιστική σας δωρεάν, αρκεί το συμβόλαιό σας να ναι σε ισχύ. Η κάρτα έχει ισχύ 30 ημέρες.
Να θυμάστε ότι η πράσινη κάρτα απαγορεύεται να εκδοθεί για οχήματα με ξένη πινακίδα κυκλοφορίας.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό, η δήλωση ατυχήματος πρέπει να υποβληθεί όχι μόνο στο αλλοδαπό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης του τόπου ατυχήματος αλλά και στην ασφαλιστική σας εταιρία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης όλων των χωρών που συμμετέχουν στο Σύστημα της Πράσινης Κάρτας αναγράφονται στην πίσω όψη του εντύπου της πράσινης κάρτας.
- Σε περίπτωση εμπλοκής στο εξωτερικό σε τροχαίο ατύχημα με υπαίτιο όχημα που προέρχεται από άλλη χώρα της Ε.Ο.Χ., μπορείτε να προβείτε κατά την είσοδο σας στην Ελλάδα σε εξώδικο διακανονισμό της διαφοράς μέσω του Αντιπροσώπου Ζημιών της αλλοδαπής εταιρίας στην Ελλάδα και του Οργανισμού Αποζημίωσης , το ρόλο του οποίου στην χώρα μας έχει το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης.

Η Direct Plus με μια ματιά

9000 ευχαριστημένοι πελάτες
17 ασφαλιστικές εταιρίες
6 έτη εξειδίκευσης και εμπειρίας
12 ασφαλιστικοίο σύμβουλοι
Το παρόν άρθρο συνέταξε και επιμελήθηκε το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της ΚΤΕΟΗellas Autovision. Η KTEOHellas στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παροχών και εξυπηρέτησης, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα δωρεάν ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες του οδηγού! Τα 6 ΚΤΕΟ στην Αττική της ΚΤΕΟΗellas Autovision είναι πάντα ανοικτά για να ενημερώσουν και να παρέχουν λύσεις και να διευκολύνουν του οδηγούς σε θέματα που αφορούν τις γραφειοκρατικές τους διαδικασίες.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ME 1 ΚΛΙΚ

Θέλεις να ελέγξεις τα ασφάλιστρά σου χωρίς κόπο; Θα το ελέγξουμε εμείς και θα σου προτείνουμε ασφαλιστικές λύσεις οικονομικές και αξιόπιστες από τις πλέον επώνυμες εταιρίες. Γιατί η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας.

Στείλε μας το ασφαλιστήριό σου σε φωτογραφία ή pdf με e-mail
Σε 10 λεπτά θα έχεις την προσφορά μας, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου!
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ
Έως 20% οικογενειακές και ομαδικές εκπτώσεις Πολλές εταιρίες σας παρέχουν εκπτώσεις αν έχετε πολλά αυτοκίνητα στην οικογένεια σας ή είστε ιδιοκτήτης άνω του ενός οχήματος.
Έως 20% έκπτωση επαγγέλματος Πολλές εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Θυμηθείτε πάντα να μας αναφέρετε την ιδιότητα σας ή το επάγγελμα σας.
Έως 15% έκπτωση στα ετήσια συμβόλαια Σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε πελάτες που επιλέγουν να ασφαλιστούν με συμβόλαια ετήσιας διάρκειας. Σε συνδυασμό με τις άτοκες δόσεις που σας προσφέρει η Direct Plus, το όφελος είναι σημαντικό.